LENTOKOULUTUSTA EASA-LUPAKIRJOIHIN KEMISSÄ JA ROVANIEMELLÄ 

Pohjolan Moottorilentäjät ry:llä on oma lentokoulutusta antava DTO-koulutusorganisaatio (Declared Training Organisation). Koulutusohjelmamme kattavat LAPL(A) ja PPL(A) -lupakirjoihin vaadittavan peruslentokoulutuksen. Lentokoulutus pyritään aina toteuttamaan oppilaiden toiveiden ja aikataulujen mukaisesti. Lentokoulutusta järjestämme pääasiassa Kemissä, mutta myös sopimuksen mukaan Rovaniemellä. Teoriakoulutusta PPL(A) ja LAPL(A) lupakirjaan on vähintään 100 tuntia (60 min/h). Teoriakoulutus suoritetaan kätevästi etäkurssina. 

PPL-Lupakirjan myöntämisen edellytyksenä on vähintään luokan 2 lääketieteellinen kelpoisuustodistus ja LAPL-lupakirjalla vähintään luokan LAPL-lääketieteellinen kelpoisuustodistus, jotka edellyttävät ilmailulääkärin tarkastusta. Lääketieteellinen kelpoisuustodistus vaaditaan viimeistään ensimmäiselle yksinlennolle. 

Teoriaopintoihin ei ole ikärajaa, mutta lentokoulutuksessa vähimmäisikäraja on 16 vuotta ja lupakirjaa haettaessa 17 vuotta. 

Lisätietoja: Koulutuspäällikkö Heikki Lintu +358 40 354 6879 / info@moottorilentajat.com  


TEORIAKOULUTUS

Teoriakoulutuksen vähimmäismäärä PPL(A) ja LAPL(A) lupakirjaan on 100 tuntia (60 min/h). Teoriakurssi suoritetaan etäopiskeluna yhteistyökumppanimme Blue Skies Aviationin koulutusportaalissa oman ajan puitteissa, jolloin voit suorittaa 88 tuntia teoriakoulutuksesta milloin sinulle itsellesi parhaiten sopii. Etäopiskelun etuna on, että sen voit aloittaa vaikka heti eikä sitä ole aikaan tai paikkaan sidottu!

PPL(A) ja LAPL(A) -teoriakurssilla käsitellään seuraavia aiheita ja jokaisesta aiheesta suoritetaan kirjallinen koe:

  • Ilmailun säädökset
  • Ilma-aluksen yleistuntemus
  • Suoritusarvot ja lennonsuunnittelu
  • Ihmisen suorituskyky ja rajoitukset
  • Sääoppi
  • Lentosuunnistus
  • Lentotoiminta
  • Lennonteoria
  • Radiopuhelinliikenne

Teoriakurssin jälkeen kaikki aiheet tentitään vielä Suomen ilmailuviranomaisen (Traficom) järjestämässä koetilaisuudessa.

Blue Skies Aviation Oy:n ePPL verkko-opetuksessa on etuja:

  • kurssin voi aloittaa milloin vain
  • kurssia voi opiskella milloin vain
  • Kurssin kesto tyypillisesti noin 3 - 4 kk. Opiskeluaika 24 kk.
  • opettajalle on helppo lähettää kysymyksiä
  • sisältö on aina ajantasainen ja sitä päivitetään jatkuvasti
  • viranomaiskokeiden läpäisyprosentti on huomattavasti korkeampi kuin lähiopetuskursseilla

ePPL-KURSSIN SISÄLTÖ

  • verkko-opiskelu 88 tuntia
    • sis. tekstiä, kuvia, videoita jne.
    • yli 500 harjoituskysymystä
    • harjoituskokeet
    • lähes 2000 kysymyksen kysymyspankki vastauksineen viranomaiskokeiden harjoittelua varten
  • lähiopetus 12 tuntia suoritetaan Teams-yhteydellä
    • aiheiden kertaus opettajan kanssa
    • radiopuhelinliikenteen harjoitukset
    • tasokokeet
  • välineet suunnistuslaskuja varten
    • suunnistusviivain
    • ilmailulaskin
    • kartta
    • säätietojen tulkintaopas
  • valmennus
    • vapaaehtoista valmennusta videoyhteydellä eri teemoilla

Teoriakurssi hyvittäminen

Jos sinulla on jo valmiina esimerkiksi GPL- tai LAPL(S)-lupakirja, niin tällöin on mahdollista saada teoriakurssista hyvitystä. Hyvitysten todentamisen jälkeen opiskeltavaa etäkurssilla on 49 tuntia sekä 5 tuntia lähiopetusta. Hyvitystä ei myönnetä kansallisiin lupakirjoihin, esimerkiksi UPL.

Opiskeltavaksi jäävät seuraavat aiheet:

  • Ilma-aluksen yleistuntemus
  • Lennonteoria
  • Lentotoiminta
  • Suoritusarvot ja lennonsuunnitelu
  • Lentosuunnistus 

Halutessasi lisää tietoa teoriakurssista, tai ilmoittautuaksesi etäkurssille, voit olla yhteydessä alla löytyvällä ilmoittaudu-lomakkeella tai info@moottorilentajat.com tai vaihtoehtoisesti yhteystiedoissa etäkursseista vastaavaan lennonopettajaan.


LAPL(A)

KEVYIDEN ILMA-ALUSTEN LUPAKIRJA

Edullisin tapa päästä moottorikoneen ohjaimiin! 

LAPL(A) on kevyempi lupakirjaluokka, joka oikeuttaa lentämään käytännössä samoilla lentokoneilla kuin PPL(A)-lupakirja - eli alle 2000 kg maksimilentoonlähtöpainon omaavia yksimoottorisia mäntämoottorikäyttöisiä maalentokoneita. Eli käytännössä lähes kaikkia Suomessa lentäviä yleisilmailukoneita, mutta matkustajien lukumäärä on kuitenkin rajoitettu kolmeen. LAPL-lupakirja oikeuttaa lentämään EASA-maissa, niihin rekisteröidyillä lentokoneilla - eli käytännössä Euroopassa, pois lukien Iso-Britannia. Lupakirjaan voi liittää esimerkiksi vesi-, yölento-, hinaus- tai taitolento-oikeuden, mutta ei esimerkiksi mittari- tai monimoottorikelpuutusta

Lentokoulutusta LAPL(A) lupakirjaan vaaditaan vähintään 30 tuntia, joka on 15 tuntia vähemmän kuin PPL(A) lupakirjassa - tällä on vaikutusta kurssin hintaan.

Lentokoulutus pitää sisällään vähintään 15 tuntia opettajan kanssa lennettyjä koululentoja, sekä vähintään 6 tuntia yksin opettajan valvonnassa lennettyjä koululentoja. Yksinlentovaihe on tärkeä itsevarmuuden kehittämiseksi. Tyypillisesti kurssilla lennetään vähintään 24 tuntia opettajan kanssa ja loput yksin opettajan valvoessa lentoja. Lupakirjan myöntämisen jälkeen sinun tulee lentää vielä 10 tuntia yksin, ennen kuin voit ottaa kyytiin matkustajia. Tätä vaatimusta ei ole PPL(A) lupakirjassa.


PPL(A)

YKSITYISLENTÄJÄN LUPAKIRJA

PPL(A)-lentokoulutus on lähes identtinen LAPL-lupakirjan kanssa, mutta lentoja kertyy vähintään 45 tuntia.  Kurssi sisältää enemmän mm. matkalentoharjoituksia, sekä yksinlentoja, joiden määrä on vähintään 10 tuntia. Koulutusohjelma sisältää myös perusmittarilento-koulutuksen, joka on vaatimuksena myöhemmin mahdollisesti hankkimaasi yölentokoulutusta varten. PPL(A)-lupakirjan myöntämisen jälkeen sinun ei tarvitse lentää 10 tuntia yksin, matkustajien kyyditsemistä varten. Lupakirjalla pääset osallistumaan myös hyppylento-, sekä etsintä- ja palolentotoimintaan lentäjän roolissa, kunhan kokemuksesi on ensin karttunut riittävästi. Myöskään matkustajien lukumäärää ei ole rajoitettu. Tämän lisäksi voit lupakirjan myöntämisen jälkeen hankkia esim. yö-, vesi-, hinaus- tai taitolentokelpuutuksen. PPL-lupakirjaan voi lisätä myös mittari- ja monimoottorikelpuutuksia.

EASA PPL(A)-lupakirjalla voit lentää Euroopan EASA-maihin rekisteröityjä lentokoneita ympäri maailmaa. PPL(A)-lupakirja vaaditaan ennen kuin voi suorittaa ansiolentäjän lupakirjan (CPL).


MUUNNOSKOULUTUS

MUUNNOS MUISTA LUPAKIRJOISTA

LAPL(A) - Kokemusvaatimukset ja hyvittäminen

Jos sinulla on esimerkiksi kansallinen ultra-lupakirja, tai purjelentäjän lupakirja, voit saada LAPL(A) lupakirjaan tuntuvan hyvityksen. Tällöin riittää, että lennät vähintään 15 tuntia joista vähintään 7,5 tuntia lennonopettajan kanssa, tämä vaikuttaa ratkaisevasti myös kurssin hintaan. Saat myös GPL- tai LAPL(S)-lupakirjalla etäteoriakurssista huomattavan hyvityksen.

PPL(A) - Kokemusvaatimukset ja hyvittäminen 

PPL(A)-lupakirjan hakijan, jolla on jo LAPL(A)-lupakirja, on oltava suorittanut lentokoneilla LAPL(A)-lupakirjan myöntämisen jälkeen vähintään 15 tuntia lentoaikaa, joista vähintään 10 tuntia on hyväksytyn koulutusorganisaation kurssilla saatua lentokoulutusta. Kurssin on sisällettävä vähintään neljä tuntia valvottua yksinlentoaikaa, mukaan lukien vähintään kaksi tuntia yksinmatkalentoa siten, että ainakin yksi matkalennoista on vähintään 270 kilometrin (150 NM) pituinen ja sisältää laskut pysähtymiseen asti kahdelle lentopaikalle, jotka eivät ole samoja kuin lähtölentopaikka.

Hakijalle, jolla on muun ilma-alusryhmän lentolupakirja, ilmapalloja lukuun ottamatta, hyvitetään 10 prosenttia kokonaislentoajasta kyseisen ilma-aluksen päällikkönä kuitenkin korkeintaan 10 tuntiin saakka.

Hyvityksistä ja MIL-konversiosta saat enemmän tietoa ottamalla yhteyttä info@moottorilentajat.com tai yhteystiedoista löytyviin lennonopettajiin.


NF(A)

YÖLENTOKELPUUTUS

Yölentokelpuutus oikeuttaa lentämään pimeällä ja luo näin uusia mahdollisuuksia laajentaa harrastusta. Esimerkiksi kaupunkien valot näyttävät uskomattoman kauniilta pimeällä.

Jos tähtäät ammattilentäjäksi, on yölentotaito välttämättömyys, mutta myös pitkillä matkalennoilla on helpompi toimia kun lentoa voidaan jatkaa myös pimeällä.

Yölentokoulutusta annetaan pääasiassa lokakuusta huhtikuuhun.

Teoriakoulutus

Teoriakoulutusta on 8 tuntia ja siinä käsitellään päivä- ja yölentämisen eroja, lentokoneiden ja lentokenttien vaatimuksia yötoiminnassa, esim. kiitotievalot, lentokoneiden vaatimukset, määräykset sekä ihmisen suorituskyky.

Lentokoulutus

Yölentokoulutusta vähintään 5 tuntia.

Yölentokoulutuksen teoriaosuus järjestetään Kemin lentoasemalla lähiopetuksena.

Koulutuksen saatavuus: Kysy! Koulutuspäällikkö Heikki Lintu +358 40 354 6879  


SEP(SEA)

VESILENTOKELPUUTUS

Vesilentokelpuutus

SEP(SEA) -kelpuutus oikeuttaa haltijansa toimimaan päällikkönä yksimoottorisissa mäntämoottorikäyttöisissä vesilentokoneissa. Saat tuhansia lentokenttiä käyttöösi lentämällä vesilentokelpuutuksen. Vesilentokoneita koskevat vedessä samat säännöt kuin veneitä.

Teoriakoulutus

Teoriakoulutuksessa opiskellaan vesiliikennettä, vesilentokoneita ja niiden käyttöä koskevia määräyksiä, ohjaamistekniikkaa vesiliikehtimisessä, vesilentokoneen aerodynamiikkaa sekä toimintaa hätätapauksissa. Teoriakurssin pituus on 10 tuntia.

Lentokoulutus 

Lento-osiossa harjoitellaan pääasiassa liikehdintää vedessä, lentoonlähtöjä, laskeutumisia sekä rantautumisia. Lentoaikaa kertyy vähintään 8 tuntia.

Koulutuksen saatavuus: Kysy! Koulutuspäällikkö Heikki Lintu +358 40 354 6879 


TOW

HINAUSLENTOKELPUUTUS

Perämeren ilmailuyhdistyksen (PIY) purjelentotoiminta on kesäisin kohtalaisen aktiivista. Koska purjekoneissa ei ole moottoria, purjelentäjät tarvitsevat moottorikoneen (ja lentäjän) apua päästäkseen ilmaan. Hinauslentäminen on loistava tapa kerätä lentotunteja ja hankkia lentorutiinia.

Purjelentokoneen hinauskelpuutuksen hakijan on oltava suorittanut:

1) lupakirjan myöntämisen jälkeen vähintään 30 tuntia lentoaikaa ilma-aluksen päällikkönä sekä 60 lentoonlähtöä ja laskua lentokoneilla, jos toimintaa harjoitetaan lentokoneilla, tai TMG-moottoripurjelentokoneilla, jos toimintaa harjoitetaan TMG-moottoripurjelentokoneilla;

2) koulutus hyväksytyssä koulutusorganisaatiossa, mukaan lukien

i) teoriakoulutus hinaustoiminnasta ja -menetelmistä;

ii) vähintään 10 koululentoa, joilla hinataan purjelentokonetta, mukaan lukien vähintään 5 koululentoa opettajan kanssa, ja

iii) LAPL(S)- tai SPL-lupakirjan haltijoita lukuun ottamatta viisi perehdyttämislentoa purjelentokoneella, joka lähtee lentoon ilma-aluksen hinaamana.

Koulutuksen saatavuus: Ei toistaiseksi. 


KERTAUSKOULUTUS 

Luokkakelpuutuksen voimassaolon jatkaminen (Revalidation);
LAPL-lupakirjan lento-oikeuksien jatkaminen;
Voimassaololtaan vanhentuneen luokkakelpuutuksen uusiminen (Renewal)

LUOKKAKELPUUTUKSEN VOIMASSAOLON JATKAMINEN

Luokkakelpuutuksen [SEP(land), SEP(sea), TMG] voimassaolon jatkaminen suomalaiseen lupakirjaan käy kätevästi kerhon lennonopettajan kanssa kertauskoululennon yhteydessä. 

Lennonopettajan tulee ennen luokkakelpuutuksen jatkamista tarkastaa hakijalta seuraavat asiat:

  • Voimassaoleva lupakirja
  • Voimassaoleva luokkakelpuutus
  • Voimassaoleva lääketieteellinen kelpoisuustodistus (Mikäli koulutettava toimii koululennolla päällikkönä)

Koulutettava on lentänyt luokkakelpuutuksen voimassaolon viimeisten 12 kk:n kuluessa:

TMG-luokalla tai SE piston -luokalla:

  • Vähintään 12 tuntia, joista 6 tuntia päällikkönä*
  • Vähintään 12 lentoonlähtöä ja laskua
  • Vähintään yhden tunnin kestävän koululennon** lennonopettajan tai luokkakelpuutuskouluttajan kanssa.

*Ultrakevyellä lentokoneella kerättyä lentokokemusta voi hyödyntää, mutta ainoastaan em. lentoaikavaatimusten täyttämiseen. Kertauskoululentoa ei kuitenkaan saa lentää ultrakevyellä lentokoneella (Traficom, tulkinnat 8.8.2024).

**Koululento voidaan suorittaa useammassa osassa, ja myös ennen muiden lentokokemusvaatimusten täyttymistä. Huomaa, että kelpuutusta ei voida kuitenkaan jatkaa, ennen kuin kaikki vaatimukset täyttyvät. Kysy tarkemmat toimintaohjeet kerhon koulutuspäälliköltä.  


Mikäli koulutettava aikoo jatkaa sekä SEP(Land) että SEP(Sea) -luokkakelpuutuksia:

  • koulutettava on lentänyt vähintään 1 tunnin päällikkönä sekä
  • 6 lentoonlähtöä ja laskua kummassakin luokassa

(Kertaus)koululennon harjoitusaiheet perustuvat tarkastuslento-ohjelmaan, sikäli kuin kouluttaja näkee ne oleelliseksi, huomioiden hakijan aiempi kokemus. Lentoa edeltävässä briefingissä keskustellaan uhkien ja virheiden hallinnasta, erityisesti keskittyen päätöksentekoon haitallisia sääolosuhteita kohdattaessa tai tahattomasti IMC-olosuhteisiin jouduttaessa, sekä liittyen suunnistuskyvyn ylläpitämiseen lennolla. (AMC1 FCL.740.A)


VANHENTUNEEN LUOKKAKELPUUTUKSEN UUSIMINEN (engl. renewal)

[FCL.740(b); AMC1 FCL.740(b)] 

Jos TMG, SEP(land) tai SEP(sea) -luokkakelpuutuksesi voimassaolo on päättynyt, voidaan se saattaa voimaan tarkastuslennolla. 

Ennen tarkastuslentoa tulee suorittaa kertauskoulutus seuraavasti:

  1. Hakijan, jonka luokkakelpuutuksen voimassaolo on päättynyt*, on saatava tarpeellinen määrä kertauskoulutusta ATO-/DTO-koulutusorganisaatiossa tai lennonopettajalta. Kertauskoulutuksen tavoitteena on, että hakija saavuttaa riittävän pätevyyden turvalliseen toimintaan kyseisen luokan lentokoneilla. Hakijan koulutustarve (lentotaito & teoriatiedot) arvioidaan tapauskohtaisesti (esim. arviointikoululennolla opettajan kanssa). Arvioinnin jälkeen hakijalle luodaan yksilöllinen koulutusohjelma, joka keskittyy niihin näkökohtiin, joissa hakijalla on havaittu suurimmat kehitystarpeet. 
  2. Kertauskoulutuksen hyväksytyn suorittamisen jälkeen ATO, DTO tai lennonopettaja, tapauksesta riippuen, antaa hakijalle vaatimustenmukaisen todistuksen suoritetusta kertauskoulutuksestaTodistus tulee esittää tarkastuslentäjälle ennen tarkastuslentoa, ja se tulee toimittaa myös viranomaiselle tarkastuslentolausunnon kanssa.

Huom. 

*Jos kelpuutus on vanhentunut korkeintaan 3 vuotta sitten, voi kertauskoulutuksen toteuttaa ATO/DTO tai lennonopettaja. Jos kelpuutuksen voimassaolon päättymisestä on yli 3 vuotta, tulee kertauskoulutus suorittaa ATO/DTO-koulutusorganisaatiossa.

**ATO, DTO tai lennonopettaja, tapauksesta riippuen, voi myös päättää, että hakijalla on valmiiksi riittävä pätevyys, eikä kertauskoulutusta tarvita. Koulutustodistuksen tulee siinä tapauksessa sisältää lausunto, jossa esitetään perusteet tälle päätökselle.

 

LAPL(A)-LUPAKIRJAN LENTO-OIKEUKSIEN JATKAMINEN

LAPL-lupakirjassa ei ole luokkakelpuutuksia, vaan lento-oikeuksia. Niiden ylläpitäminen, ja siihen liittyvät merkinnät lupakirjassa poikkeavat PPL-lupakirjan luokkakelpuutuksista. Kertauskoululennon lisäksi LAPL-lupakirjan haltijalla on oltava viimeaikaista kokemusta, jota tarkastellaan aina takautuvasti. Viimeaikaisen kokemuksen voi osoittaa henkilökohtaisesta lentopäiväkirjasta.

LAPL(A)-lupakirjan haltija saa käyttää lupakirjaan liittyviä oikeuksiaan vain, jos tarkasteluhetkeä edeltävien kahden vuoden kuluessa seuraavat ehdot (1) tai (2) täyttyvät lentokoneen tai TMG:n ohjaajana:

(1) on lentänyt yhteensä vähintään 12 tuntia* ilma-aluksen päällikkönä, koululennolla opettajan kanssa tai yksinlennolla opettajan valvomana, sisältäen:

  • vähintään 12 lentoonlähtöä ja laskua
  • Lentoajaltaan vähintään tunnin pituisen kertauskoululennon kouluttajan kanssa, tai

(2) on suorittanut hyväksytysti LAPL(A)-tarkastuslennon tarkastuslentäjän kanssa. 

Tarkastuslennon sisällön tulee vastata LAPL(A)-lentokokeen ohjelmaa. [FCL.140.A LAPL(A)]

*Ultrakevyellä lentokoneella kerättyä lentokokemusta voi hyödyntää, mutta ainoastaan em. lentoaikavaatimusten täyttämiseen. Kertauskoululentoa ei kuitenkaan saa lentää ultrakevyellä lentokoneella (Traficom, tulkinnat 8.8.2024). 

Mikäli LAPL(A)-lupakirjan haltijalla on sekä SEP(land) että SEP(sea) -lento-oikeus, voi edellä mainitun 12 tunnin lentokokemusvaatimuksen täyttää kumman tahansa luokan lentokoneilla, tai niiden yhdistelmänä siten, että molempien luokkien lento-oikeudet ovat voimassa. Lisäksi molempien luokkien SEP(land) ja SEP(sea) osalta erikseen edellytetään seuraavaa:  

  • koulutettava on lentänyt vähintään 1 tunnin päällikkönä, koululennolla tai yksinlennolla opettajan valvomana;
  • vähintään 6 lentoonlähtöä ja laskua kummassakin luokassa

MUU KOULUTUS

Oppia ikä kaikki! Lennonopettajamme opastavat mielellään kaikissa aloittelevaa tai kokeneempaa yleisilmailijaa askarruttavissa kysymyksissä.  Peruslentokoulutuksen lisäksi järjestämme lentolupakirjan haltijoille yksilölliset tarpeet huomioivaa ilmailun koulutusta - käytännössä ja teoriassa - monipuolisen osaamisemme ja kelpuutustemme rajoissa. Kysy lisää! 


ILMOITTAUDU TAI KYSY LISÄÄ